Thema-avonden

Naast bijbel-en studiekringen organiseert Sola Scriptura ongeveer een keer in de maand thema-avonden. Tijdens deze avonden wordt een lector uitgenodigd die komt spreken over een bepaald onderwerp. Een aantal voorbeelden van lectoren die op Sola Scriptura hebben gesproken zijn: Kees van der Staaij, Dick Swaab, Gijsbert van den Brink en Beatrice de Graaf.
Het jaarthema van het jaar 2017-2018 is ‘Oneindige onenigheid, een maatschappij vol conflicten’.

We hopen u spoedig te zien op de thema-avonden en de activiteiten eromheen.
Op zeven thema-avonden kunt u het volgende verwachten:

Thema-avond 1 – Hoe houdt ons brein ons voor de gek?Het brein is te vergelijken met een kind; het is makkelijk voor de gek te houden. Zo kunt u geloven dat de aarde plat is, of dat de zon om de aarde heenvliegt, of dat er weerwolven en zeemeerminnen zijn. Om het wat dichter bij huis te brengen: dat ‘de 2e gratis’ echt een koopje is! Dat dit en dit kledingstuk echt uw karakter uitstraalt en dat u uniek bent in uw kledingkeuze; dat deze chocola eerlijk en deze kip biologisch is; dat roken zo slecht niet is en dat sporten ook niet zo nodig is; dat een dieet iets is voor dikke ongezonde mensen en dat u met uw levensstijl heus wel een eindje komt.
Spoileralert! Niet dus, uw brein is soms dat domme kind in de klas dat na vijf lessen nog steeds niet begrijpt wat in de eerste werd gezegd, uw brein houdt u – vaker dan u wenst – gewoonweg voor de gek. ‘Ja ik ben wél autonoom’, ‘Ik ben uniek!’, ‘Ik beslis wat ik koop’, etc. etc.
Deze avond zullen wij voorgoed en voor altijd met deze domme illusies afrekenen en afbreken, opdat wij de rest van het jaar met een schone lei, op een heldere vlakte kunnen beginnen.
Bent u benieuwd naar hoe uw brein u voor de gek houdt? Zeker komen!

Thema-avond 2 – Baas brein? Een filosofisch stapje terug
“Na een eerste avond van afbreken van illusies over ons zijnde ‘baas over het brein’, gaat de tweede avond daar lekker mee door. Echter wel op een geheel andere tour, namelijk de filosofische tour. Deze avond zullen wij trachten buiten het normale wetenschappelijke denkpatroon aangaande brein en geest (brain and mind) te stappen om in de wondere wereld der wijsbegeerte een geheel andere blik te krijgen. Met een kritische blik, die we van de filosoof gewend zijn, zullen we al vragend de weg door de menselijke geest bewandelen.
Deze avond zal zelfs voor mensen die filosofie maar ‘wat geneuzel’ vinden een spannende en diepgaande avond zijn. We gaan het namelijk hebben over iets dat iedere solist aangaat: de menselijke geest zelf, je eigen verstand (of juist onverstand).
Het is dus meer dan verstandig om wel te komen, want Baas brein? Dat zullen we nog moeten zien!

Thema-avond 3 – Hoe word ik 10% slimmer?
Na twee avonden van afbreken is het dan eindelijk eens tijd om op te bouwen. Deze avond zullen we kijken naar de invloeden die wij op ons brein kunnen hebben. Hoe kan ik mijzelf slimmer maken? Heel veel boeken lezen zal wel enigszins helpen maar er moeten betere/andere methodes zijn.
Als ik nu een jaar lang hardstyle luister of een jaar lang klassieke muziek; maakt dat uit? Of ik nu een jaar lang frikandellen eet of een jaar lang allemaal groenten. Of ik nu een jaar lang veel sport en beweeg of een jaar lang lui op de bank zit. Maakt het wat uit?

Hoe word ik 10% slimmer? Hopelijk op een simpele manier.

Thema-avond 4 – Tweede kamer verkiezingen: wie stemt u?
Een heel themajaar gaande over het brein, het denken en je (on)verstand, kortom die bobbel op je nek, kan uitputtend werken. Daarom besloten wij als JTC om een uitstapje te doen, in plaats van een Thema-avond een Metha-avond. Ja dat is een anagram (mind is blown). Metha doet natuurlijk denken aan Meta, een stapje terug. Nou, wij nemen een stapje uit; een uitstapje. Namelijk naar de verkiezingen. Dit jaar zullen we weer met z’n allen naar de stembus gaan en enige indicatie over wie we moeten kiezen en waarom is zeker gewenst.
In plaats van: “Rutte ziet er wel goed uit, ik stem op hem”, zullen we door middel van een inhoudelijke debatavond, in samenwerking met een andere vereniging, een beter inzicht proberen te verkrijgen.
Stem! En stem verstandig.

Thema-avond 5 – Spuiten en Slikken, met welke levensmiddelen ben ik mijn brein de baas?
Deze avond zullen wij als JTC eens kritisch kijken naar de middelen die men gebruikt om zijn/haar brein te beïnvloeden, te denken is aan bepaalde soorten drugs en medicijnen.
Hebt u altijd al willen weten of wiet wel of niet schadelijk is? Hoe werken Paddo’s en wat zijn de gevolgen? Hoe zit dat met medicijnen zoals antidepressiva? En natuurlijk: ons goede oude maatje ‘alcohol’.
Wij zullen als JTC zes middelen behandelen en bekijken. Aan het einde van de avond weet u de do’s en dont’s van medicijn en drugsgebruik.
Van wiet wordt je stoned en van LSD wordt je high. (On)verstandig medicijn en drugsgebruik.

Thema-avond 6 – Kan ik mijn misdadig brein de baas zijn?
In het huidige rechtssysteem van Nederland heeft de burger de verantwoordelijkheid over zijn daden en de consequenties ervan. Maar is dat wel valide? Kan mijnheer T. er wat aan doen dat zijn brein zo misdadig is? Had meneer P. de keuze om jongedames wel of niet te ontvoeren?
Tegenwoordig zijn er al aanpassingen in het rechtssysteem gedaan zoals ‘TBS’ en strafvermindering, omdat het subject niet aansprakelijk zou zijn.
Deze avond zullen we ons op de morele snede van de wet en verantwoordelijkheid, van brein en van persoon bevinden. We zullen kijken naar de kieren in de rechtstaat en ons op gevaarlijke grond begeven.
Is de moordenaar niet eigenlijk het slachtoffer van de moord? Brein en verantwoordelijkheid.

Thema-avond 7 – Hoe word ik de baas van mijn brein?
Tegenwoordig is iedereen slachtoffer van zichzelf, de ene heeft een burn-out, de ander ADD, we plakken overal labeltjes op en niemand is meer ‘gewoon; normaal’. Zijn we zieliger geworden en moeten we niet gewoon ‘normaal’ doen? Of zijn we zelfbewuster geworden en zien we in dat iedereen wel iets heeft.
Hoe dan ook, we hebben steeds meer hulp nodig, steeds meer mensen nemen medicijnen tegen hun afwijkingen of gaan op therapie. Deze ontwikkeling in de samenleving is een interessante ontwikkeling, maar wij gaan hem aan het eind van dit jaar op onszelf betrekken: hoe moet ik met mijn afwijkingen omgaan? Hoe houd ik mijn hormoonspiegelingen in de hand? Moet ik mijn emoties blind volgen of soms mezelf even stopzetten?
Is er een zelfhulpboek wat mij baas maakt over mijn brein? Hoe beheer ik mezelf?
Zelfreflectie voor zelfbeheer. Word de baas over uw brein!